In 2014 we were approached by 6a Architects to work on the landscape design for a new London studio complex they were designing for photographer, Juergen Teller.

Built on a long narrow plot in west London three new buildings provide the various functions of offices, an archive, a studio, a kitchen, a library, and a number of ancillary rooms. The buildings are separated by three courtyard gardens, onto which all of the internal rooms look. A cloistered walkway connects the builidings, providing shelter and making it possible to be in the gardens even in inclement weather.

The building aesthetic of concrete block and cast in situ fair-faced concrete reference the industrial buildings that were previously on the site. Similarly the materiality of the courtyard gardens was designed to capture the same feeling of abandoned industrialism, with plant choices being based on those plants that colonise waste ground and building sites.

The gardens are used as extensions to the photography studio and have already provided the settings for numerous photographs, including some of those seen here of Charlotte Rampling and Jake Gyllenhaal.

The building was awarded Building of the Year in the 2017 RIBA London Awards. The judges' citation stated,

"The project comprises a series of three buildings and gardens, forming a new studio, offices and archive for photographer Juergen Teller. The brief was for a light-filled, flexible, informal and welcoming set of spaces, with a natural flow and sociability.

The building is constrained by a long and narrow industrial plot at the rougher edge of Ladbroke Grove. Its only face nestles between cheap developer housing, an industrial estate and the hinterland of the Westway.

Daylight is introduced through three courtyard gardens, designed by Dan Pearson, and a grid of exquisitely thin concrete beams which march the length of the 60m site. These support north-facing rooflights, which fill the space with an extraordinary filtered light.

Board-marked poured concrete registers the rhythm of the existing brick-built party walls. Two raked concrete stairs brace the studio space – the only interruptions in an open landscape that runs the length of the site. Detailing throughout is exquisite. The building is sublime and the whole team should be highly commended."

The building has been shortlisted for the 2017 RIBA Stirling Prize.

Photographs copyright: Juergen Teller/6a Architects  

Latimer Road
2014 - 2017
Client: Juergen Teller

Browse images